Historikk

Det var mange som spådde selskapet en kort levetid, da grunnleggerne Oddmund Pedersen og Sverre Jensen valgte å satse på eget firma i en knallhard bransje. Den første hundrelappen ble investert i et målband. Nesten 60 år senere har målebandet blitt til et anerkjent og mangfoldig konsern med over 250 ansatte og mer enn 700 millioner i årlig omsetning.

Fagarbeidere innen mur og tømmer

Sverre jobbet som jernbinder og murer, og det var betongarbeid som skulle bli hans spesiale innen byggfaget. Etter å ha skolert seg innen faget, jobbet han som bas, og senere som ansvarlig leder på bygg og anlegg fra 1955. Han var den første av de to kompanjongene som fikk ansvarsrett.

Oddmund jobbet hos byggmestrene Johnsen & Elvenes frem til 1956. Året etter ble han godkjent som ansvarshavende i Sortland bygningsdistrikt. Da begynte han som frilanser, og jobbet som forskalingssnekker, men utførte også innredningsarbeider og finsnekring. Oddmund reiste etter hvert til hovedstaden for å skaffe seg utdannelse. Etter endt skolegang ved Oslo elementærtekniske skole i 1960-61 tok han svennebrev og håndverkerbrev i tømrerfaget.

Det var under arbeid på Vesterålen Kraftlags nye lager- og verkstedbygg på Sortland de to traff hverandre på samme byggeplass første gang.

Det første oppdraget

Våren 1965 så Sverre og Oddmund hver for seg en annonse i lokalavisa der det ble lyst ut anbudskonkurranse for bygging av ny sykestue på Sortland. De ble enige om å legge inn et anbud i fellesskap. Tre dager senere gikk fristen ut. De brukte tida godt – til å sondere, beregne, kalkulere og dobbeltsjekke tallene. De fikk oppdraget, til en verdi av halvannen million kroner, og mange i bransjen spådde at det personlige selskapet – Pedersen & Jensen – ville få et kort liv, og at det første prosjektet ville bli det siste.

Men de leverte varene. Duoen løste ikke bare oppgaven med glans, de gjorde det med en slik faglig overbevisning at firmaet fort ble markedsledende – og det personlige selskapet Pedersen & Jensen vokste. Dette ga grunnlag for videre satsing under navnet Sortland entreprenørforretning AS, som igjen skjøt knopper i form av nye selskap og virksomheter. 

Kronsteingruppen i dag

I dag kjenner vi konsernet under navnet Kronsteingruppen, og som regionens største leverandør av entreprenørtjenester og byggevarer. Hovedkontoret ligger på Sortland, med datterselskaper i Harstad, Hadsel, Kvæfjord og Evenskjer.

I jubileumsåret 2014 overleverte vi vårt mest omfattende byggeprosjekt hittil – kulturfabrikken på Sortland. Kronsteingruppen har i dag bred kompetanse innen fagfeltet og leverer både entreprenørtjenester og byggevarer til det private og offentlige markedet.  

Opp gjennom årene har Kronsteingruppen ført opp ett stort antall bygg over hele Vesterålen. Stolthet og engasjement har sammen med kvalitet vært sentrale verdier siden Oddmund og Sverre startet virksomheten i mai 1964.